onsdag 15 oktober 2014

Legend - Marie Lu

Boktitel: Legend
Författare: Marie Lu
Översättning: Katarina Falk
Förlag: Modernista (Tack för recensionsexemplaret av denna boken!)
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 291
Utgiven: 2014
Serie: Legend, bok 1 av 3
Genre: Science Fiction, Dystopi, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Det som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.
Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar
June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.
Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.


Mina tankar: Jag har haft ögonen på den här boken ett tag, men inte kommit till skott att läsa den förrän nu. Detta är den amerikanska författaren Marie Lu´s debutroman och den första boken i en trilogi. Boken har blivit enormt populär världen över och har getts ut i 24 länder, dessutom väntas filmen som bygger på boken komma upp på biograferna 2016.

Jag måste erkänna att jag var fast redan efter första sidan i boken! Som ni kanske förstått vid det här laget så älskar jag såna här dystopiska berättelser, men det är inte alltid jag blir så här betuttad redan från start. Men det är något speciellt med dessa två huvudkaraktärer som man får följa växelvis genom historien. De har väldigt olika bakgrund, men har ändå så mycket gemensamt. Jag blev lite extra förtjust i Day, denna charmiga och smarta killen som trots att han ses som Republikens värsta brottsling, har ett hjärta av guld! Historien är dessutom välskriven, spännande från start och precis som i flera andra populära böcker inom denna genren, så vävs viktiga samhällsfrågor snyggt in i historien. Jag har egentligen bara positivt att säga om denna boken. Det negativa skulle väl vara att den är alldeles för kort och jag läste ut den väldigt snabbt. Vilket gjorde att jag satt här med alla dessa frågor som jag ville ha svar på! Men detta är trots allt bara första boken i en trilogi, så jag får säkert svar på mina frågor längre fram! 

Detta är absolut en bok som ger mersmak och är svår att riktigt släppa. Kanske lite förutsägbar historia efter ett tag, men det spelade faktiskt ingen roll! Om du gillar denna sortens böcker, så måste du läsa denna! Visst är det är bok som vänder sig till lite yngre personer, men jag tycker den funkar för oss lite äldre också ;) Själv har jag redan kastat mig över bok nummer två! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar