fredag 21 november 2014

Bokbloggsjerka 21 – 24 november


I veckans bokbloggsjerka ställer Annika frågan: Varför läser du egentligen böcker?

Vid första anblick kändes det som en enkel fråga med ett enkelt svar denna veckan. Såklart läser jag för att jag älskar det och att läsa har alltid varit en så självklar del av mitt liv! 

Men sen funderade jag vidare, varför läser jag egentligen? Varför älskar jag att läsa? Och varför är det en så självklar del av mig? Hmmm, det där är inget som man brukar fundera över och inte helt enkelt att svara på... 

Läsning har alltid varit en självklar del i min uppväxt, där mina föräldrar läste mycket för mig som liten och att jag sen tillsammans med mina föräldrar fortsatte att läsa böcker tills jag kunde läsa dem själv. Så såklart präglar det hela min inställning till läsning idag. Jag minns också väldigt starkt att jag som yngre tyckte om att läsa eftersom jag fick använda min fantasi på en helt annat sätt än om jag t.ex. tittade på en film där man får hela bilden uppmålad för sig.

Numera har jag har olika syfte med min läsning beroende på vad jag läser - jag läser för att jag är nyfiken och vill veta mer om ett ämne, för att få nya infallsvinklar på saker och ting, för att jag vill utmana mig själv att läsa något jag inte brukar, kanske för att jag vill fly verkligheten en stund och lära känna nya karaktärer och miljöer, men oftast handlar det bara om att jag vill varva ner och slappna av. För jag vet inget mer avslappnade än att sitta i min egna lilla hörna och vara uppslukad av bokens värld! När jag läser kan jag inte göra en massa annat samtidigt, inte om jag vill få ut något av boken i alla fall. Men då jag ser på TV, sitter vid datorn eller gör något annat för att varva ner så går det att kombinera med andra "måsten", om det så bara att att fundera på vad som ska handlas eller vad jag ska laga till mat. Men när jag läser, så läser jag - punkt slut! Därför är det världens bästa avslappning och den största anledningen till att jag läser!

Varför läser du böcker egentligen?


17 kommentarer:

 1. Visst kan man ha olika syften, ibland studerar man, skaffar information, som nöje... Mysigt att läsa i en spårvagn också :)

  SvaraRadera
 2. Det finns så många anledningar till att läsa, men det är verkligen att bra sätt att slappna av på.

  SvaraRadera
 3. För mig finns det inte många sätt att slappna av som kan mäta sig med läsning, det funkar nästan alltid.

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnar på ljudböcker och då kan jag ofta göra massa andra saker under tiden, funkar fint.

  SvaraRadera
 5. Av exakt samma orsaker som du. :-)

  SvaraRadera
 6. Att varva ner med en bok är utan motstycke. :)

  SvaraRadera
 7. Att slappna av kan böcker hjälpa mig med också :)

  SvaraRadera
 8. Det finns många bra anledningar att läsa helt enkelt :)

  SvaraRadera
 9. det är ju så bra med läsning att man kan välja efter dagsform, tidpunkt och humör

  SvaraRadera
 10. Håller med, det är bästa sättet att slappna av och stänga av allt annat :)

  SvaraRadera
 11. Jag tror också att mina föräldrars högläsning spelade stor roll för att jag läser så mycket nu.

  SvaraRadera
 12. Att läsa är verkligen bra avslappning, så länge man inte läser en bok som är så bra att man inte kan somna påkvällen :) Då blir man nästan bokbakis dagen efter ;)

  SvaraRadera
 13. Visst är det avslappnande att läsa.

  SvaraRadera
 14. Känner igen det där med "självklar del av mig" och därför är frågan så svår att besvara. Men, oavsett anledning så läser vi i alla fall! :)

  SvaraRadera
 15. Håller med dig. Det är så otroligt avslappnande att läsa.

  SvaraRadera
 16. Läsning är det absolut bästa sättet att varva ned på, det stillar verkligen tankarna och skänker lugn i kroppen.

  SvaraRadera
 17. Det finns så många anledningar att läsa!

  SvaraRadera